Top 4 Najbolji Prečišćivači Vazduha za 2022.

najbolji prečišćivač vazduha

Podeli članak

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Sjajan prečišćivač vazduha zaista može da vam poboljša život. Ove mašine su dovoljno snažne da očiste vazduh u velikoj dnevnoj sobi ili igraonici, dovoljno mirne i mračne za spavanje u spavaćoj sobi i dovoljno jeftine da ih je razumno imati u više prostorija širom kuće.

Saznajte koji je najbolji prećišćivač vazduha i iskustvo jednog korisnika sa Mi Air Purifier 2s (jedini sa liste koji može da se kupi u Srbiji).

Ne pokušavamo da vam prodamo nijedan sranje prečišćivač tako da budite sigurni da ovo nisu reklame, a ako možete da naručite sa Amazona dajemo preporuke za koji prečišćivač vazduha kupiti.

Šta  prečišćivač vazduha može da uradi, a šta ne?

Pročišćivači vazduha rade jedno stvar i to vrlo dobro: uklanjaju sitne čestice iz vazduha. Posebno su dobri u filtriranju najčešćih alergena iz vazduha, uključujući prašinu i polen; spore plesan; perut kućnih ljubimaca; grinje i prašina; čađ iz automobila i duvanski dim. HEPA prečišćivači takođe hvataju većinu bakterija i mnoge viruse.

Vlasnici prečišćivača vazduha nude opsežna, skoro univerzalna svedočenja da mašine poboljšavaju njihov san, smanjuju alergiju ili ublažavaju simptome astme, a nedavne studije su počele da istražuju povezanost između zagađenja česticama i degenerativnih poremećaja mozga, uključujući Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest.

HEPA (higg-efficiency particulate air) filteri ne sadrže volatilna organska jedinjenja (mirise i isparavanja). Da biste njih smanjili, potrebne su vam značajne količine adsorbena (tipično aktivnog uglja, koji se hemijski veže i imobiliše VOC) i / ili klasa minerala poznata kao zeoliti, čije izuzetno fine pore omogućavaju njima da deluju kao molekularni filteri.

Nijedan prečišćivač vazduha ne može učiniti ništa u vezi sa alergenima koji su se nataložili u nameštaju i drugim površinama (dlaka kućnih ljubimaca je očigledan primer, ali isto je tako i sa već navedenim polenom i prašinom). Oni ostaju u okruženju čak i nakon što mašina očisti vazduh, a vi ih možete uzburkati i odmah udahnuti kada se krećete ili sednete. Da biste umanjili njihovu prisutnost u vašem domu, potreban vam je mop za prašinu i usisivač.

Kako je vršen izbor

Podelili smo pročišćivače vazduha u tri različite „veličine“: one dizajnirane za male prostore poput dečijih spavaćih soba, spavaonica i kancelarija; one za opšte životne prostore kao što su zatvoreni dnevni boravci i glavne spavaće sobe; i one za velike prostore kao što su kombinovani prostori za boravak / kuvanje / trpezarije ili prostori sa visokim plafonom.

Kategorije takođe u širokoj meri odgovaraju ceni – što je veći prostor, skuplji je pročišćivač potreban za održavanje vazduha čistim. Kao opšte pravilo, pametno je „predimenzionirati“; to će vam omogućiti da uređaj za čišćenje radi sporije i tiše, a pritom efikasno čisti vazduh u sobi.

Da bismo prečišćivače sortirali u ove tri kategorije, izračunali smo njihove promene vazduha po satu – PVS. Ova jedinica mere predstavlja jednostavan i univerzalan način određivanja koliko puta prečišćivač može da cirkuliše zapreminu vazduha u određenoj sobi za 60 minuta i pruža osnovu za kategorizaciju i početno upoređivanje prečišćivača.

Postavljali smo 4 PVS kao minimum – to jest, insistirali smo na tome da pročisćavač može filtrirati vazduh u datom prostoru svakih 15 minuta – kao minimum za dati prečišćivač koji se smatra adekvatnim za svaku veličinu prostorije.

Na osnovu našeg testiranja, znamo da stopa od 4 PVS obezbeđuje brzo i skoro potpuno čišćenje čak i veoma zagađenog vazduha, a da sposobnost ispod 4 PVS obično rezultira merljivo lošijim performansama.

Važno je napomenuti da se zahtev za 4 PVS zasniva na maksimalnoj zapremini vazduha koju pročišćivač može pomeriti na najjačem podešavanju. Koristili biste to podešavanje u ekstremnim i tekućim situacijama zagađenja, kao kada biste imali požar u blizini(ili normalan dan u Beogradu zimi).

Ali na njihovom najvišem podešavanju, većina prečišćivača je preglasna – iznad 50 decibela – da bi bio podnošljiv kao pozadinski zvuk za razgovor, san ili gledanje televizije. Stoga uvek „preuveličavamo“ izbor, osiguravajući da oni mogu održavati vazduh čistim na srednjoj, „tihoj“ jačini u sobi preporučene veličine.

Korišćenje PVS-a za kategorizaciju prečišćivača vazduha prevazilazi uobičajeni problem u načinu na koji proizvođači ocenjuju svoje prečišćivače vazduha u reklamiranju. Većina nudi ocenu kvadratnih snimaka, jer je potencijalnom kupcu lako da uzme dimenzije prostorije i u skladu s tim odabere prečišćivač.

Ali ocene kvadratnih snimaka su u suštini besmislene kada upoređujete dve sobe sa različitim visinama plafona. Upotreba PVS-a, koji meri zapreminu, daje nam pravu sliku kapaciteta mašine i takođe nam pomaže da odbacimo često naduvane tvrdnje proizvođača o kvadratnim metarima.

Računamo PVS za sve naše prečišćivače za sobe veličine 15kvadrata (mali prostor, spavaća soba, kancelarija), 30 kvadrata (dnevni boravak, spavaća soba apartman) i 45 kvadrata (velika soba ili kombinovani životni prostor) . Pretpostavljamo da su plafoni visine 2.4m, tako da su dimenzije 34, 80 i 110 metara kubnih. Ako su plafoni vaše sobe viši ili niži, jednostavno pomnožite površinu sa stvarnom visinom.

Posmatramo istinske HEPA ocene. Po definiciji, „istinska HEPA“ sertifikacija znači da filter uklanja najmanje 99,97 procenta čestica u vazduhu prečnika 0,3 mikrona u jednom prolazu. (Ljudska dlaka, za referencu, ima oko 75 mikrona.) Ovaj prečnik od 0,3 mikrona nije proizvoljan: To je najteža veličina čestice koje se uklanja fizičkom, HEPA-filtracijom, jer je upravo ta veličina dovoljna da se provuče kroz materijal filtera, umesto da se zarobi.

Takođe posmatramo vrednost koju svaki prečišćivač nudi, bez postavljanja strogih ograničenja cena unutar svake kategorije veličine sobe. Da bismo procenili vrednost, upoređujemo specifikacije (posebno PVS), rezultate naših testova, nalaze drugih nezavisnih pregleda, ocene vlasnika i istoriju pouzdanosti i korisničke usluge. Ovaj korak omogućava nam uklanjanje mnogih pročišćivača koji koštaju mnogo više nego što opravdavaju njihove specifikacije i ocene. Takođe računamo dugoročne troškove vlasništva naših finalista tako što ćemo uvažiti troškove novih filtera i potrošnju električne energije tokom pet godina.

Ne dajemo prednost pametnim funkcijama, što uglavnom znači dobijanje više informacija i veću kontrolu putem aplikacije.

Pametnu funkcionalnost ne smatramo potrebnom jer su nam godine testiranja dokazale da će dobar prečišćivač vazduha stvoriti i održati odličan kvalitet vazduha jednostavno kada mu je omogućeno da neprekidno radi u umerenom okruženju.

Ne odbacujemo prečišćivače koji imaju jonizatore pored HEPA filtera, ali ne zahtevamo ovu funkciju. Jonizatori rade tako što daju negativan električni naboj molekulima vazduha koji prolaze kroz mašinu. Ovi jonizovani molekuli vazduha se u teoriji vežu za čestice koje se prenose u vazduhu, stvarajući veće čestice koje mogu biti lakše filtrirane ili dovoljno velike da se natalože van vazduha; u suprotnom se hemijski vežu sa slobodnim vodonikom da bi stvorili vodenu paru. Učinkovitost ove funkcije je neizvesna (mada definitivno povećava potrošnju energije mašine). Većina pročišćivača omogućava vam da uključite ili isključite funkciju.

Kako je vršen test?

Ocenjujemo prečišćivače ne samo po njihovoj uspešnosti, već i po tome koliko lako ćete moći da živite s njima ako stalno rade u vašoj spavaćoj sobi, dnevnoj sobi ili kancelariji.

Merimo faktore “življivosti” kao što su buka koju stvaraju tokom rada, kao i njihove dugoročne troškove za potrošnju energije i zamene filtera. A uzimamo u obzir i subjektivne faktore poput jednostavnosti rada i održavanja, prisustva ili odsustva ometajućih lampica (koje mogu poremetiti san), korisničkog interfejsa i fizičke veličine i estetike.

Ali performanse su najvažnije.

Sproveli smo i laboratorijske i stvarne testove performansi prečišćivača vazduha. John Holecek je obavio laboratorijske testove u svom objektu u San Diegu, sa opremom profesionalnog kvaliteta koja se koristi za atmosferska istraživanja (konkretno TSI 3080/3010 skenirajući mobilni čestica-alata i 3321 aerodinamički aparat za čestice).

Od 2017. godine, Tim Heffernan je sproveo više testova u stvarnom svetu u Njujorku i Los Anđelesu, mereći koncentracije čestica pomoću TSI AeroTrak 9306, ručnog brojača čestica koji se obično koristi za potvrđivanje kvaliteta vazduha prema OSHA standardima u fabrikama i na drugim radnim mestima. Sva oprema meri čestice do 0,3-mikronskih HEPA standarda; Džon-ova oprema ide mnogo finije, sve do 0,01 mikrona, što je jedna trećina veličine HEPA standarda.

U sedištu kompanije, Tim je tokom dve nedelje testirao 13 pročišćivača u kancelariji od 135 kvadrata sa plafonom od 2.4 metra (što je ekvivalent našoj kategoriji spavaćih soba).

Nije pokušao hermetički zatvoriti sobu – na kraju krajeva, želeli smo da vidimo kako se mašine rade u stvarnim uslovima – ali preduzeo je korake kako bi proizveo uslove kao u tipičnom domu, zapušio je ventilaciju trakom i folijom da bi se smanjio uticaj na kretanje vazduha.

Tim je sproveo najmanje jedan par testova na svakom prečišćivaču: 30 minuta sa mašinom na najvišem podešavanju ispod 50 decibela (otprilike gornju granicu onoga što možemo smatrati udobnim za razgovor) i 30 minuta sa mašinom na njenom apsolutnom nivou najviše podešavanje bez obzira na buku.

Na početku svakog testa, tri minuta je merio kvalitet spoljnog vazduha da bi dobio osnovu, zatim je zapalio pet drvenih šibica i pustio dim da cirkuliše dva minuta kako bi veštački podigao nivo čestica u vazduhu, a zatim pokrenuo mašine za preostalih 30 minuta.

Šibice proizvode milione veoma sitnih čestica, uključujući one u opsegu od 0,3 mikrona – najtežu veličinu čestica za uklanjanje mehaničkom filtracijom poput HEPA. Dok su mašine radile na „tihoj“ i jakoj selekciji, merili smo njihovu sposobnost da smanje zagađenje česticama u tipičnim i ekstremnim radnim uslovima.

Brojač čestica je postavljen 2 metara dijagonalno od prečišćivača, na oko pola metra od oba zida u najudaljenijem uglu sobe. Ovo je postavilo brojač čestica izvan smera pročišćenog vazduha iz prečišćivača, eliminišući mogućnost veštački visoke mere performansi i obezbedivši tačno očitavanje učinka pročišćivača u čitavoj sobi.

Prečišćivači su postavljeni na sredinu dugog zida prostorije, metar od zida, bez prepreka u blizini njihovih usisa i otvora za vazduh. Brojač čestica neprestano je uzimao očitanja, pri čemu se brojilo u razmacima od jednog minuta.

Najbolji prečišćivači vazduha na tržištu


Evo najboljih prečišćivača vazduha za različite potrebe koje možete kupiti.

#1 Coway AP-1512HH Mighty

Nakon petog kruga ispitivanja, koji je obuhvatio 32 različita prečišćivača vazduha i više od 400 sati laboratorijskih i stvarnih ispitivanja, Coway AP-1512HH Mighty ostaje naš izbor kao najbolji prečišćivač vazduha za većinu ljudi.

Dugo je zadržao svoje mesto iz više razloga. U sirovoj izvedbi, on se nalazi među najboljim pročišćivačima koje smo ikada testirali, postigavši čak 98,9 posto uklanjanja čestica iz vazduha za samo 30 minuta u našem najnovijem testu.

I održava svoje visoke performanse godinama – testirali smo istu mašinu tri puta počevši od 2017. godine, i uvek je davala slične rezultate. Coway je takođe neobično lak za svakodnevni život, jer je tih i kompaktan, a njegov ekran može biti taman noću, što ga idealnim za spavaće sobe, igraonice, dnevne sobe ili šankove.

Na kraju, to je najjeftiniji pročistač njegovih mogućnosti koje smo ikada pronašli: Imajući u vidu cenu, troškove 24/7 rada i troškove godišnjeg menjanja filtera, gledate na oko $450 tokom pet godina.

Jedna od ključnih performansi je njegov kvalitet izrade, naročito predfiltera i HEPA filtera. Predfilter hvata krupne čestice, poput dlake kućnih ljubimaca, koje bi u suprotnom začepile HEPA filter i umanjile njegovu sposobnost ukupljanja sitnih čestica. HEPA filter se, u međuvremenu, dobro uklapa u okvir, čvrsto zalijepljen za plastično kućište.

To sprečava da vazduh zaobiđe filter oko ivica i osigurava da praktično sav vazduh provučen kroz mašinu bude filtriran HEPA.

Covai ima niz drugih kvaliteta zbog kojih je lako živeti – a to je važno za uređaj koji obično radi 24 sata dnevno i živi u spavaćoj sobi, igraonici ili dnevnoj sobi.

Noću, na primer, možete da isključite njegov ekran, koji sadrži iskreno jako svetlu lampicu „indikator kvaliteta vazduha“. Mašina nastavlja da radi, a vi spavate ili gledate televiziju u lepoj mračnoj sobi.

Covai je takođe vrlo tih. Na podešavanju za srednju brzinu, izmerili smo njegovu buku na samo 39 decibela sa udaljenosti od 6 stopa – tih, šaputan šapat koji je jednostavan za spavanje ili gledanje televizije u blizini.

I to je lagano – nijansa veća od 12 kilograma – što olakšava kretanje po njenoj praktičnoj džepnoj ručici.

Napredni izbor – Blueair Blue Pure 211+

Ako vam je potrebno da pročistite vazduh u ozbiljno velikom prostoru, preporučujemo Blueair Blue Pure 211+. Izuzetno je moćan, isporučuje preporučene 4 promene vazduha na sat u razmacima većim od 110 metara kubnih (uz pretpostavku visine plafona od 2.4m).

A Blue Pure 211+ je daleko jeftiniji tokom pet godina – od 700 do 800 dolara, uključujući troškove kupovine i godišnje troškove električne energije i rezervnih filtera – od većine uređaja za pročišćavanje velikog prostora.

I na kraju, ovo je atraktivna, tiha mašina, pa je lako živeti sa njom. S tim u vidu, osim ako zaista ne treba da očistite veliki prostor, još tiši, manji i povoljniji Covai AP-1512HH Mighti je bolji izbor.

Za samo 30 minuta, Blue Pure 211+ smanjio je veliko opterećenje čestica dima od 0,3 mikrona za 99,3 i 98,4 procenta na visokom i „tihom“/srednjem, u našem testu 2019. godine, sa filterima koji su upotrebljavani osam meseci 24/7.

Sa novim filtrima, smanjio ih je za 99,3 i 99,2 procenta, respektivno. Ovi rezultati učinili su ga jednim od najefikasnijih prečišćivača koje smo testirali, kao i jednim od najdoslednijih u različitim podešavanjima. (Za poređenje, naš najbolji izbor, Covai, opao je sa 98,9% na najjačem podevašanju, na 87,7% na srednjem.)

Ekonomičan izbor – Blueair Blue Pure 411

Blueair Blue Pure 411, namenjen je manjim spavaćim sobama ili kancelarijama veličine ne više od 20 m2, a po mogućnosti 15 m2 ili manje. U takvim prostorima deluje impresivno. U našem testu za 2019. godinu, smanjili su zagađenje česticama za čak 87,2 procenta u pola sata.

U kombinaciji sa jeftinim filterima za zamenu Blue Pure 411, dovodi do ukupnog petogodišnjeg operativnog troška od oko 200 dolara – to je lako najjeftiniji model koji preporučujemo.

Na visokom podešavanju (koje smo izmerili na tačno 50 decibela, naša granica za „tiho“), Blue Pure 411 je smanjio čestice u našoj testnoj sobi u Njujorku od za 87,2 procenta u roku od 30 minuta.

Drugim rečima, Blue Pure 411 je bio jednako efikasan kao i naš najbolji izbor, Covai AP-1512HH Mighti, na srednjem nivou. Ali na srednjoj jačini – gde obično vodite Blue Pure 411, tako da je buka ventilatora dovoljno niska za spavanje ili rad – taj broj je pao na 70,7%. Što nije loše za mašinu ove veličine i snage, a tokom nekoliko sati Blue Pure 411 bi spustio zagađenje za 90 ili više procenata. Ali to je pokazatelj ograničenja prečišćivača dizajniranih za male prostore: oni jednostavno ne pomeraju dovoljno vazduha da bi efikasno radili na svojim “tihim” podešavanjima u nečemu što je veće od male spavaće sobe.

Prečišćivač u Srbiji – Mi Air Purifier 2s

Mi Air Purifier 2s

Par ljudi je reklo da je zainteresovano da sazna da li vredi kupiti, pa se nadam da ce nekome pomoci.

Cena u nasim radnjama mu je oko 23-24 hiljada, dok se na kp moze naci za 140€ sa godinu dana madjarske garancije. Necu linkovati od koga sam uzeo, ali svi ga prodaju za otprilike tu cenu.

Moje iskustvo od tada je bilo dobro, sa par izuzetaka. Zivim u centru BGa blizu velike raskrsnice, i vazduh mi je uvek katastrofa. Od kako sam krenuo da koristim uredjaj, mogu reci da sam skoro skroz prestao da kasljem unutar kuce, i primetno mi je lakse disati.

Nije nikakav meme ili placebo, ventolin sam morao da rokam na nedeljnom nivou ako je bas zagadjeno, iako mi je astma veoma blaga, sada pumpicu samo nosim na posao.

Uglavnom ga koristim u sobi od oko 20m². Ako izluftiram sobu a napolju je bas zagadjeno, taj merac cestica u vazduhu skoci na 130-150 posle 5-10 minuta otvorenog prozora. Nakon sto zatvorim prozore, treba mu 10-15min da potpuno ocisti sobu i spusti kvalitet vazduha <40, sto je otprilike zdravo za disanje.

Napravio sam i mali test kada sam ga stavio u sred stana i zapalio cigaru sa otvorenim prozorima. Posle 10 minuta nivo je skocio na preko 300 nakon gasenja cigare, i trebalo mu je oko 25 minuta da svede nivo na <30 od povezanih prostorija velicine 30-35m². Bio je rucno stavljen na 100% jacine.

Nocu ga drzim na auto modu, i nivo vazduha u sobi je <10-15. Izuzetno je tih na 30% i ispod, maltene se ni ne cuje.

Citao sam na par sajtova da Auto mod na uredjaju ne cisti najbolje, i slozicu se sa njima. Imate mogucnost “Manual” podesavanja gde mozete da namestite jacinu ventilatora na nivo koji vam odgovara, sto bih preporucio ako zelite da vam efikasno cisti vazduh. Meni uglavnom gruva na 30-50% i sve je super.

Sve u svemu, jako mi je drago sto sam odlucio da ga kupim. Jedini problem mi je to sto aplikaciju apsolutno nikako ne mogu da povezem sa kucnim ruterom, ali posto sam kod smrdljivog mt:s-a, a aplikacija normalno radi kada se uredjaj poveze na 4G Hotspot, ne bih rekao da je aparat kriv.

Ako imate neku vrstu disajnih problema kao ja, ili vam se jednostavno ne udisu ova govna sa ulice, topla preporuka.

Provodite dosta vremena napolju? Evo kako da koristite zaštitne maske za zagađen vazduh!

Pridruži se klubu uspešnih muškaraca

Dobijaj sveže članke među prvima

Srodni članci